dilluns, 3 de novembre de 2008

Viatge al sud marroquí (de Marràqueix a Tamegroute)

La Comissió pel 75 aniversari de la Biblioteca proposa un viatge com a traca final dels actes de commemoració d’aquest esdeveniment. L’objectiu és arribar a Tamegroute, un poblet ben menut, perdut just al començament del desert saharià. El trobareu al mapa a uns 18 quilòmetres al sud de la capital de província Zagora, al final de la vall del Draa, i a uns 400 quilòmetres de la gran capital del sud que és Marràqueix. Fins ben entrat el s. XX, per aquesta zona pujaven encara les caravanes, que venint de l’Àfrica negra anaven fent camí, sempre seguint el curs del riu Niger, que transportaven esclaus, diamants, sal i ivori.

A Tamegroute va néixer i créixer un personatge, Mohamed Ben Nasser, mort l’any 1674, que fou un intel·lectual i erudit, que va estudiar i exercir la medicina i que va ser molt conegut a la seva època. Fou un viatger impenitent i aquesta vocació el portà a conèixer tots els països islàmics. Durant els viatges va anar adquirint una important col·lecció de manuscrits i d’altres documents interessants que es guarden a la petita i sorprenent biblioteca d’aquest poble, amb uns fons que consta d’uns 4.000 exemplars.

Serà en aquest municipi que farem l’acte institucional entre les dues biblioteques, que encara està per determinar. El repte és trobar la manera perquè resulti un intercanvi enriquidor tant per a Tamegroute com per a Arenys de Munt.

És encara massa aviat per detallar tot el viatge, però podem avançar alguna cosa:

- Es farà entre la segona i tercera setmana de juliol i tindrà una durada de 8 dies.
- Intentarem ajustar el preu tant com sigui possible, gairebé segur que sortirà per menys de 1000 €.
- Volarem de Girona a Marràqueix, coneixerem aquesta ciutat i viatjarem cap al sud travessant el Port de Tichka (2.268 m) dels Grans Atles per arribar primer a Ouarzazatte (capital de la Ruta de les Kasbahs) i a Ait Ben Hadou i després continuar fins a Zagora (capital de la Vall del Draa).
- Hem encarregat l’organització del viatge a l’amic Pep Quintana, expert viatger que coneix aquesta zona pam a pam . Ell mateix ens farà una xerrada/col·loqui a la biblioteca, on s’explicarà el recorregut més detalladament i podrem aclarir els dubtes que tinguem.
- Tots aquells que hi estigueu interessats podeu passar per la biblioteca, per començar a confeccionar una llista. Penseu que viatjarem amb la companyia de baix cost Ryanair i els preus varien en funció del temps que falta per l’inici del viatge. Quan més aviat agafem els bitllets més barat sortirà.

Volem pensar que és una oferta interessant i temptadora i que us animareu a acompanyar-nos. Estem convençuts que serà una experiència única i entranyable. Coneixerem el món berber de prop i intentarem aprofundir en aquesta cultura, tan propera i llunyana alhora.

Creiem que serà un molt bon acomiadament dels actes que hem anat organitzant per festejar aquests primers 75 anys del la nostra biblioteca.

Les imatges són de Tamegroute, Marràqueix i Ait Ben Hadou.